At Modern Luxury, connection and community define who we are. We use cookies to improve the Modern Luxury experience - to personalize content and ads, to provide social media features and to analyze our traffic. We also may share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. We take your privacy seriously and want you to be aware that we have recently made changes to our Privacy Policy, which can be found here.

I AGREE
    

This Los Gatos House Is Tall, Dark, and Charred

Lauren Murrow | January 12, 2016 | Story Interiors National

Perched high above Silicon Valley, this sprawling Los Gatos home literally emerged from the flames. The wood ceiling was roasted to a toasty hue, accent walls were burned to a rich brown, and the exterior siding was charred an ashy black. In addition to creating a dramatic effect, shou-sugi-ban—a Japanese technique that loosely translates to “burned cedar board”—makes the home more fireproof and weather-resistant.

Because the house resides at the crest of a hill, “we wanted something bold and textural,” says Neal Schwartz of Schwartz and Architecture, who was hired to remodel the home. The owners, a married couple with two teenage daughters, longed for more space, but there was little room to expand the home’s existing footprint. So Schwartz went vertical, building a wood-swathed, two-story addition onto the original low-slung abode. The dark hue of its facade was inspired by the surrounding forested, rocky terrain. “We started thinking of the addition as a boulder, holding down the end of the house,” says Schwartz.

Though the home may appear stony from the outside, the effect within is the polar opposite: airy and ethereal. The kitchen countertops and stove appear to float above the floor, uninhibited by cabinetry. In the shower, a glass door swings open to reveal the woods below. The new family room—formerly a separate bedroom—faces a 12-by-9-foot pane of glass. The simple detailing and clean lines around the massive window lend the impression that the room is open to the air.

The focal point of the shou-sugi-ban addition is the sculptural staircase that leads from the living room up to the guest bedroom and bathroom. “We took a lot of effort to make the stair as minimal as possible,” says Schwartz. “We wanted it to feel light in the room.” From the deck, the painted-steel and walnut structure appears suspended in air. Upstairs, the bedroom is an overlook in itself, with views across Silicon Valley. It’s almost like a tree house, says Schwartz, “but rather than branches, it’s surrounded by charred wood.”

Originally published in the January issue of San Francisco

Have feedback? Email us at letterssf@sanfranmag.com
Email Lauren Murrow at Lmurrow@modernluxury.com
Follow us on Twitter
@sanfranmag
Follow Lauren Murrow at @laurenmurrow



Tags:

Photography by: